Blog: HEB JIJ SLAAPTEKORT?

Iedereen kent het druk, druk, druk meestal wordt deze tijd van de slaapuurtjes afgeknibbeld. Weten wij eigenlijk wat er gebeurd als we structureel te weinig slapen? Zie jij ook tussen de lakens het bed niet meer… Er is geen enkele twijfel dat slaap het beste medicijn is die de natuur te bieden heeft om het lichaam tot rust te laten komen.

Zonder een goede nachtrust komt je lichaam in een staat van hyperalertheid en gaat het meer stresshormonen zoals cortisol en ontstekingsbevorderende stoffen produceren.

Na verloop van tijd maakt die voortdurende toestand je vatbaarder voor o.a. botontkalking, diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsontstekingen. De hersenen en het lichaam blijft in de nacht actief om weer andere processen te regelen zoals het kloppen van het hart en de ademhaling. Tijdens een goede nachtrust zal ons lichaam ook herstellen en uitrusten.De slaapbehoefte wordt geregeld door het lichaamseigen stof melatonine.

 

Waarom is het zo belangrijk om 7 tot 9 uur te slapen?

Iedere nacht doorloop je verschillende slaapcycli die allemaal een functie hebben.

Deze slaapcycli doorloop je wel 4 tot 6 keer, bij te weinig slaap kom je niet aan dit aantal.

 

Hormonen zoals het groeihormoon, melatonine en prolactine bereiken s ’nachts het hoogste niveau. De eerste 4 slaapcycli zijn van groots belang bij het herstel van het lichaam, het groeihormoon wordt aangemaakt in de 3 en 4de cycli.

 

Door chronisch slaapgebrek kunnen chronische klachten ontstaan zoals prikkelbare darmsyndroom, fibromyalgie, chronische vermoeidheid of spierkrampen. De prolactine aanmaak is op zijn beurt weer afhankelijk van melatonine en geschiedt vooral enkele uren na de start van de melatonineproductie. Prolactine speelt o.a. een belangrijke rol bij de ondersteuning van het afweersysteem en de regulatie van de eetlust. Wanneer de nachtrust verstoord is, is er overdag meer prolactineproductie dan ‘s nachts. De hoeveelheid NK cellen en T cellen verminderen waardoor het immuunsysteem minder goed functioneert.

 

Slapen behoort tot de eerste levensbehoeften en blijkt essentieel voor een gezonde levensstijl.

 

Later op de avond teveel eten, loop je het risico dat er nog veel onverteerd voedsel in je maag zit op het moment dat je naar bed gaat. Je lichaam moet dan dus nog door werken met de vertering terwijl jij probeert te slapen, en dat kan je uit je slaap houden.

 

Gebruik van stimulerende producten zoals koffie, frisdrank (cola) nicotine en alcohol

Inname grote hoeveelheden zout, verwerkt in met name kant en klaar producten en kant en klaar sausen uit pakjes of potjes.

 

De stof melatonine, een hormoon dat de pijnappelklier in de hersenen aanmaakt, zorgt voor inslapen en doorslapen. Daarnaast zorgt het voor het bijstellen van de biologische klok, en voor tal van herstelprocessen in het lichaam.

Zo worden ’s nachts door melatonine ook de ademhaling, hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur weer bijgesteld, wordt het DNA gerepareerd, worden de stresshormonen gekalmeerd en de suikerstofwisseling in balans gebracht.

zaken die de slaap verstoren moeten dan ook zoveel mogelijk achterwege blijven. Zaken zoals onregelmatige slaaptijden, veel te kort of veel te lang slapen, lange afstand vliegreizen, s’ nachts werken, heftige spanningen of emoties die je wakker houden, laat op de avond eten, veel teveel licht op je slaapkamer.

Licht en donker spelen een grote rol in de biologische klok en voor de aanmaak van melatonine. De basisstof voor melatonine is een aminozuur, tryptofaan. Uit dit aminozuur wordt eerst, onder invloed van (zon)licht, een ander stofje gemaakt, namelijk serotonine. Tegenwoordig is bij de meeste mensen wel bekend dat serotonine nodig is om een opgewektheid te voelen. Bij te weinig serotonine kan men depressief worden.

 

Het lichaam heeft dus zonlicht en een paar hulpstofjes zoals vitamine C, zink, magnesium en vitamine B nodig om uit tryptofaan serotonine te kunnen maken. Pas bij voldoende serotonine, kan het lichaam ’s avonds laat, als de klokgenen aangeven dat het goed donker is, uit serotonine het stofje melatonine maken. Hierdoor komt de slaap en kan het lichaam gerepareerd worden. Hoe ingenieus! Dit laat zien dat we overdag dus flink wat licht nodig hebben en ’s nachts een echt donkere slaapkamer.

 

 

Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat men veel gevoeliger voor suikerziekte wordt, als de diepe droomloze slaap wordt verstoord. En ook dat men dan veel stressgevoeliger wordt, wat weer leidt tot een minder goed functionerend immuunsysteem. Alles hangt dus met alles samen. Als we zoveel mogelijk een natuurlijk leven leiden, met regelmaat in onze dag activiteiten, voldoende beweging overdag, voldoende buitenactiviteiten, vitale en biologische voeding, voldoende vochttoevoer, evenwichtig met stress omgaan, en ons voorbereiden op de nacht door tot rust te komen, hebben we de beste voorwaarden geschapen om onze slaap ook werkelijk tot een gezonde slaap te maken. 

 

Melatonine komt, net als tryptofaan, van nature in veel voedingsmiddelen voor. Denk hierbij aan uien, bananen, rijst, haver, kersen. De aangetroffen hoeveelheden natuurlijke melatonine zijn echter zo marginaal, dat men enorme hoeveelheden zou moeten eten om tot een significante inname van melatonine te komen. Er is ooit becijferd dat voor een equivalent van een pil van 5 milligram melatonine maar liefst 1120 bananen gegeten zouden moeten worden.

Voedingstips om beter te slapen:

 

 

Neem geen koffie, zwarte thee, cola, chocola en alcohol.

Neem liever kruidenthee met ontspannende kruiden zoals valeriaan, hop, slaapmutsje, passieflora, melisse, kamille. In het bijzonder één uur voor het slapen.

 

Experimenteer met goed uitgekiende kleine licht verteerbare maaltijden voor het slapen om hypoglycemie (lage bloedsuiker) in de nacht en vroege ochtend te

× Hoe kan ik je helpen?