Is Roomboter gezond?

Home > Voeding > Is roomboter gezond?

In talloze huishoudens heeft margarine of halvarine van plantaardige oorsprong tegenwoordig de voorkeur boven roomboter. Deze ontwikkeling is jammer om te zien, gezien de talrijke gezondheidsvoordelen van roomboter en het feit dat het geen kunstmatige variant is. Laten we dieper ingaan op de vraag of roomboter gezond is en wat het verschil is.

De oorsprong van roomboter en margarine

Laten we beginnen bij de oorsprong. Roomboter is een zuivelproduct dat wordt gemaakt van het vet dat van nature voorkomt in koemelk. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in keukens over de hele wereld vanwege zijn rijke smaak en textuur. Margarine daarentegen, is een kunstmatig product dat oorspronkelijk is ontwikkeld als een goedkoper alternatief voor boter. Het werd in de 19e eeuw uitgevonden als reactie op een tekort aan boter en werd later populairder vanwege de lagere kosten en vermeende gezondheidsvoordelen. Echter zijn deze voordelen beperkt. Margarine is niks anders dan transvetten wat schadelijk kan zijn voor je hart. Eveneens verhoogt het je cholesterol en de kans op het krijgen van diabetes type 2.

Is roomboter gezonder dan margarine?

Er is een voortdurende discussie welke boter nu gezonder is. Vroeger werd margarine vaak geprezen als een gezonder alternatief voor boter, vanwege het lagere gehalte aan verzadigde vetten en de afwezigheid van cholesterol. Wanneer men met een betere visie naar voeding en gezondheid kijkt, blijkt niets minder wat het lijkt. In margarine zitten transvetten die juist je cholesterol en de kans op de diabetes type 2 verhogen. Daarnaast zitten er in margarine geen natuurlijke vitamines en mineralen. Enkel chemische toevoegingen. Op een margarine product wordt vaak beschreven dat het een goede bron is van omega-3 vetzuren, alleen komen deze vetzuren uit minder gunstige bronnen zoals raapzaadolie en soja.

Roomboter wordt vaak onterecht in een kwaad daglicht gezet. Roomboter zit namelijk vol met verzadigde vetten, wat niet goed zou zijn voor je gezondheid. Echter heeft je lichaam juist wel verzadigde vetten nodig. 

Wat zijn de voordelen van roomboter?

  • Het zorgt voor sterke botten en een goedwerkende zenuwsignaalverwerking
  • Het bevorderd de werking van het immuunsysteem
  • Roomboter bevat vitamine A, D, E en K2
  • Het bevat antioxidanten die je weerverstand verhogen
  • Het stimuleert de lever-hart functie. 

Roomboter bevat ook caroteen. Dit is een dierlijke vorm van vitamine A, wat een krachtige anti-oxidant is. Daarnaast is het een belangrijk element voor je groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van je huid en tandvlees. 

Conclusie: Waarom ik voor roomboter kies

Uiteindelijk draait het om de juiste balans waarbij je zowel verzadigde vetten als onverzadigde vetten in je voedingspatroon hebt. Beiden hebben gezondheidsvoordelen. Persoonlijk maak ik gebruik van de biologische grasboter, omdat deze boter de meeste gezondheidsvoordelen heeft. De reden waarom ik kies voor biologische grasboter heeft te maken met biologische grasetende koeien. In het gras zitten weer specifieke voedingstoffen die niet in de gewone veehouderij voorkomen. 

Wil je nog meer te weten komen over de voordelen van roomboter of andere zuivelproducten? 

Neem vandaag nog contact met mij op.

Gerelateerde berichten en artikelen

Waar is zink goed voor?

Zink is een van de meest essentiële micronutriënten die vaak over het hoofd wordt gezien voor je...

Wat kan ik doen tegen vermoeidheid?

Waarom ben ik zo vermoeid? En wat kan de oorzaak hiervan zijn?...
× Hoe kan ik je helpen?